BECO Group
BECO Group
De Limiet 18 (Ind. Terr. De Biezen)
4131 NR Vianen
+31 (0)347 323100 - info@beco-group.com
Doordacht. Duurzaam.

Artikel Bouwmachines

Honderd jaar Beco: 'Niet al je eieren onder één kip leggen'
Matthijs Verhagen
Gepubliceerd: 16 dec. 2024Gewijzigd: 17 dec. 2024

Beco bestaat dit jaar 100 jaar. Onder leiding van eigenaar Henk van Vuren groeide het bedrijf uit van een staalconstructiebedrijf tot een vier divisies tellende machinefabrikant die kippers, uitrustingsstukken, giekmodificaties en transportmiddelen bouwt. Hoewel specialisatie de trend is, zijn het juíst de verschillende takken die Beco toekomstbestendig maken volgens Van Vuren. "Je moet niet al je eieren onder één kip leggen."

De knalrode gronddumpers, een mooie shovelbak of een rij Buiscar-wagens in de haven. Het zijn stuk voor stuk kenmerkende Beco-producten waar Henk van Vuren trots op is. "Zeker de rode gronddumpers zijn binnen onze sector toch wel hét zichtbare visitekaartje van Beco."

Toch lijkt de overname van giekenbouwer Boforce in 2004 een belangrijk punt in de geschiedenis van Beco. Want terwijl in de andere bedrijfstakken de verkoopafdeling soms flink moet strijden om een order binnen te halen, daar kloppen klanten die een speciale giek zoeken inmiddels zélf aan in Vianen. En niet alleen vanuit Nederland, vanuit praktisch heel Europa melden ze zich voor een op maat gebouwde giek aan hun graafmachine of voor een speciale slooptoepassing.

“Slopen mag je eigenlijk niet meer zeggen in Nederland, wij noemen het demolition-gieken.”, zegt eigenaar Henk van Vuren (74), zich bewust zijnde van de tijdsgeest. Het is Beco gelukt om in 20 jaar een goede naam op te bouwen in dit specifieke werk. ”Om een speciale giek te bouwen die ook héél blijft, daar komt heel wat bij kijken. Denk alleen al aan de kennis van het ontwerpen en de manier van lassen. Dat hebben wij in de beginjaren moeten leren, maar daar hebben we inmiddels veel ervaring mee.”

Wens van de klant
Beco doet méér dan alleen de giek, vaak modificeert het bedrijf ook de machines zelf. Want de machine moet in balans zijn, daar gaat het om. “Wij adviseren klanten daarin ook echt, als iets niet kan, dan zeggen we dat. Die klant wil uiteindelijk een machine die goed draait. De giek moet bij de machine én de wens van de klant passen.”

In de beginjaren liep deze zogenoemde ‘Modifications’ tak niet vanzelf. Fabrikanten zagen het helemáál niet zitten dat hun machines grondig werden verbouwd. Inmiddels is die tendens 180 graden gedraaid, ziet Van Vuren. “Dealers en importeurs zien nu juist de toegevoegde waarde van ons. Ze werken graag met ons samen om een machine met op wens gebouwde giek aan een klant te kunnen verkopen.” Dat fabrikanten als Volvo, Hitachi, Kobelco en Caterpillar ook zélf rechtstreeks de weg naar Vianen weten te vinden, bevestigt dat. Beco bouwt gieken die enkele van deze fabrikanten als af-fabriekoplossing in de markt zetten.  

Betrokkenheid
De betrokkenheid die klanten hebben bij hun nieuwe door Beco aangepaste machine is enorm, en juist dát maakt de Beco Modifications-tak zo mooi in de ogen van de eigenaar. “Als klanten hier op hun vrije zaterdag met al hun personeel naar hun nieuwe giek komen kijken, dat vind ik bijzonder. Dat blijft me verbazen, die passie en betrokkenheid. Ze zijn daar hélemaal weg van. Dat is mooi.” Diezelfde binding ervaart het bedrijf als ze een foto van een afgeleverde special op social media posten. “Anderen zien dat weer en willen dat ook, ze bellen ons op en komen soms gewoon zelf langs.”

Van Vuren zag de markt de laatste jaren veranderen. Was vroeger de verkoop de beperkende factor om de productie vol te houden, tegenwoordig is het de productiecapaciteit waar een grens aan zit. Simpelweg omdat er onvoldoende vakmensen beschikbaar zijn. Beco schakelde tijdig door een eigen productievestiging in Polen op te zetten, waar ze constructiewerk voor met name de kippers laten doen. De eindmontage is vaak in Vianen, waar Beco sterk in is gaan zetten op nieuwe aanwas van jonge werknemers.

Jubileum
Beco bestaat dit jaar 100 jaar. Het bedrijf werd in 1924 opgericht door Cornelis Bergshoeff. In de jaren ‘70 trad Henk van Vuren toe tot de directie en werd het bedrijf omgezet in de BV Beco, wat dus staat voor Bergshoeff Constructie. “Het bedrijf was toen net de lokale smidse ontgroeid en was verhuisd naar het industrieterrein. Naast staalconstructie bouwde Beco betonkubels en lijmkranen voor kalkzandsteenblokken voor de bouw”, blikt Van Vuren terug.

In de jaren ‘70 kwam het bouwen van bakken en uitrustingsstukken erbij, onder de noemer ‘attachments’. Ook startte Beco met de bouw van kippers. Omdat het bakken kon bouwen, waarom dan geen bak met wielen eronder? Zo werd het fundament gelegd voor het huidige Beco, waarbinnen de kipperbouw nog altijd de grootste tak is.

Nieuwe energie
Later breidde Beco uit door het reeds genoemde Boforce en ook Buiscar over te nemen. Van Vuren: “Een bedrijf overnemen is mooi. Er komt iets nieuws bij je bedrijf. Het geeft nieuwe energie.” Het is niet zo dat Beco een plan heeft om in de nabije toekomst nog meer overnames te doen. Zo was dat in het verleden ook niet het geval. “Het is meer dat er soms iets op je pad komt. Als het product past bij wat we hebben, dan bekijken we dat wel.”

Van Vuren spreekt over ‘we’, want inmiddels is de volgende generatie actief binnen het bedrijf. Van de drie dochters zijn er twee aandeelhouder, Marja is tevens dagelijks actief als adjunct-directeur en dochter Corine is betrokken via de Raad van Advies. Of hij nu zelf een stapje terug gaat doen? “In de jaren ‘90 heb ik de vorige eigenaren pas helemaal uitgekocht, dus ik ben zelf eigenlijk pas net begonnen als je het zo bekijkt”, lacht de 74- jarige Van Vuren die een groot deel van de aandelen heeft overgedaan aan z’n opvolgers. 

Eigen range
Het is tegelijk niet zo dat álle overnames een succes waren. Zo stapte Beco enkele jaren geleden in de snelverkeeropleggers door de failliete boedel van trailerbouwer TSR over te nemen. Het bedrijf bouwde diepladers, maar ook bandlossers. Die producten waren op de recente open dagen niet meer te zien, ook komt de overname niet meer voor in de tijdlijn op de website. “Daar praten we minder graag over, dat staat op een laag pitje. We bouwen momenteel geen nieuwe opleggers, dat komt omdat er een hoge concurrentie is in dit segment en omdat we zelf gewoon te weinig capaciteit hebben.”

Toch spreekt een eigen range diepladers nog steeds tot de verbeelding voor de directeur. “Het zou toch mooi zijn als je je graafmachine met Beco-giek en Beco-bakken, die op het werk Beco-dumpers laadt, ook zelf kunt meenemen op een Beco-dieplader. Dat vind ik nog steeds.”

Kracht van Beco
De afzet richting bouw, landbouw en industrie en de diversiteit aan activiteiten zijn de kracht van Beco met daarin altijd ruimte voor maatwerk. “Je moet niet al je eieren onder één kip leggen”, vat Van Vuren samen, die vrij gemakkelijk met productiecapaciteit kan schuiven tussen de verschillende divisies. Beco doet dat binnen een eigen pand dat telkens beetje bij beetje werd uitgebreid en uitgebouwd is tot wat het nu is.

Hoewel hij bekendstaat als techneut pur sang, ziet de directeur dat zelf niet zo. “Ik ben meer een ondernemer, een organisator. En ja, ook wel een beetje technisch.” Het antwoord sluit ook wel treffend aan bij een andere karaktereigenschap die derden noemen: “Een tikkeltje eigengereid.” Van Vuren heeft in ieder geval een sterke eigen visie; kansen zien en doorpakken. Het is een instelling die Beco de afgelopen decennia een stevig fundament heeft bezorgd waar de volgende generatie op door kan bouwen.

Direct contact
Waarom Beco?

Beco is een prettige en betrouwbare partner voor:

  • Gedegen advies
  • Compleet assortiment met concurrerende prijzen
  • Klantspecifieke maatwerkoplossingen
  • Goede prijs-kwaliteit verhouding
  • Jarenlange ervaring